Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Σεξουαλική παρενόχληση



   
Σεξουαλική παρενόχληση είναι όταν κάποιος μιλάει με ερωτικά υπονοούμενα, προσπαθεί να πλησιάσει ερωτικά, κάνει κινήσεις ερωτικού περιεχομένου χωρίς την συγκατάθεση του άλλου.

Και κάπου εκεί είναι που το θύμα δεν ξέρει πως να φερθεί, πως να αντιδράσει -κάποιες φορές δεν ξέρει καν πως έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση-. Πως περιμένετε να αντιδράσει ένα παιδί, ένας έφηβος ή μια έφηβη και πως μια γυναίκα; Σίγουρα διαφορετικά μεταξύ τους αλλά με πολλά κοινά στοιχεία: φόβος, ντροπή, αποστροφή, μυστικοπάθεια και άλλα πολλά. Το κακό είναι ο,τι δεν μοιράζονται εύκολα αυτή την εμπειρία οπότε δεν μπορεί κανένας να τους βοηθήσει.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι που ανέκαθεν υπήρχε στην κοινωνία, αλλά δυστυχώς συνήθως δεν βγαίνει συχνά στην επιφάνεια. Είναι κάτι για το οποίο το θύμα ντρέπεται, φοβάται και δεν το δείχνει παραπέρα. Και αυτό το θύμα που δεν μιλάει συνήθως είναι παιδί σε μικρή ηλικία ή στην εφηβεία ή ακόμη και ενήλικας. Ένα παιδί που βρίσκεται στα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής του και έρχεται κάποιος δίνοντας του μια κλωτσιά. Και αυτός ο κάποιος -ο θύτης δηλαδή- είναι πάντα κάποιος από το οικείο περιβάλλον του θύματος. Είτε είναι γονιός, είτε θείος/-α, παππούς, καθηγητής, γείτονας και όποιος άλλος μπορείτε να φανταστείτε. Βέβαια θύμα θα μπορούσε να είναι ο καθένας με μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες. Ναι τώρα θα μου πείτε σιγά αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες. Τι θα λέγατε αν σας έλεγα πως συμβαίνουν στο δίπλα διαμέρισμα ή ακόμη και μέσα στο ίδιο σας το σπίτι και εσείς δεν έχετε ιδέα;

Η εμπειρία αρχικά μας λέει πως πρέπει να προλάβετε κάποιες ενέργειες. Μανούλες μην πιέζετε τα παιδιά σας να "δώσουν ένα φιλάκι στον θείο που τα έφερε τόσο ωραίο δωράκι", αφήστε τα να κάνουν ο,τι αισθάνονται πραγματικά -ένα "κόλλα το", ένα ευχαριστώ, ένα χαμόγελο αρκούν- ο θείος δεν θα τα παρεξηγήσει. Πολλές αγκαλιές, φιλάκια και χαδάκια παρεξηγούνται εύκολα. Και στην εφηβεία ακόμη περισσότερο ιδιαίτερα όταν μιλάμε για κορίτσι που το σώμα του αρχίζει να διαμορφώνεται με πιο θηλυκό τρόπο. Η 15χρονη ξανθούλα με τα ωραία "μάτια" είναι στόχος. Αλλά ας μην μιλάμε μόνο για τα κοριτσάκια καθώς υπάρχουν πολλές αναφορές σεξουαλικής παρενόχλησης σε αγόρια. Εδώ μιλάμε για σεξουαλική παρενόχληση από τα δύο φύλα, άνδρες και γυναίκες. 

Στην ενήλικη ζωή είναι ακόμη πιο εύκολο να υποστεί κάποιος σεξουαλική παρενόχληση αλλά σε αυτή την φάση είναι πιο εύκολο να απομακρυνθείς από τον θύτη στο αρχικό ακόμη στάδιο. Στον χώρο εργασίας συνήθως ή σε ομάδες που είναι μέλος κάποιος είναι μέρη που μπορεί να συμβεί κάτι. Έρχεται κάποιος (γνωστός, συνάδελφος) και σε παρενοχλεί, σου μιλάει περίεργα και αυτό σε φέρνει σε αμηχανία. "Σε παρακαλώ μην με ξανά πλησιάσεις". 

Βέβαια δεν είναι πάντα τόσο απλά, όταν ο άλλος είναι "άρρωστος" ο,τι και να του πεις δεν καταλαβαίνει. Συνήθως τέτοια άτομα χειρίζονται συναισθηματικά τα θύματά τους. 

Αυτό θα είναι το μυστικό μας.
Αν μιλήσεις μείνεις για πάντα μόνη, κανείς δεν θα σε θέλει.
Αν μιλήσεις θα σε κάνω ρεζίλι. 
Αν μιλήσεις θα πω σε όλους ότι εσύ με προκαλείς. 
Αν μιλήσεις θα σε βγάλω τρελή.
Αν μιλήσεις μπορεί να διαλυθεί η οικογένειας μας και θα φταις εσύ και αυτό δεν το θέλεις, έτσι δεν είναι;
Αν μιλήσεις θα σε σκοτώσω. 

Σκοπός τους είναι να σε κάνουν να νιώσεις ενοχικός. Ότι εσύ φταις για την κατάσταση που βρίσκεσαι. Ότι τα θες και τα παθαίνεις. Και ότι αν μιλήσεις θα πάθεις κάτι.

Και όπως μικρά είναι αυτά τα γράμματα, έτσι μικρή πρέπει να μείνει η επιρροή που έχουν πάνω σου. Εκεί πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να μην σε κυριεύσει ο φόβος.

ΟΧΙ. Δεν φταις. 
ΟΧΙ. Δεν σε αγαπάει.
ΟΧΙ. Δεν είσαι υπεύθυνη για τις πράξεις κάποιου άλλου. Εκείνος είναι άρρωστος. Εκείνος φταίει. 
ΟΧΙ. Δεν θα γίνεις ρεζίλι.

Αν μιλήσεις θα σωθείς! 

Είναι πολύ εύκολο η  παρενόχληση να γίνει κακοποίηση για αυτό και χρειάζεται προσοχή. Πρέπει να αναφέρετε το γεγονός σε κάποιον δικό σας άνθρωπο, σε κάποιον υπεύθυνο στον χώρο εργασίας σας, ακόμη και στην αστυνομία. Μην περιμένετε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας. 

Ενθαρρύνετε το παιδί σας, την φίλη σας, την ξαδέρφη ή τον ξάδερφο σας, τον/την σύντροφό σας να σας μιλήσουν. Βοηθήστε τους! Αντιδράστε! Δεν είστε μόνοι/ες! 


Η ΓΡΑΜΜΗ  SOS 15900

Η Γραμμή  SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:  sos15900@isotita.gr. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας της Γραμμής SOS 15900 είναι διαθέσιμες εδώ: Κανονισμός Λειτουργίας Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900
Απευθύνεται σε γυναίκες:
  • που υφίστανται σωµατική κακοποίηση. 
  • που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηµατική ή λεκτική βία
  • που υφίστανται οικονοµική βία
  • που έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού
  • που έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking
  • που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια

Και σε :
  • πολίτες και φορείς, προκειµένου να πληροφορηθούν για θέµατα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιµετώπιση της βίας κατά των γυναικών
  •  Πληροφόρηση για θέµατα ισότητας των φύλων.
  • Ψυχοκοινωνική συµβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άµεση ψυχολογική και   κοινωνική στήριξη και σχετίζονται µε βία κατά των γυναικών.
  • Παραποµπή περιστατικών σε Ξενώνες, σε Συµβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες  Υγείας, και άλλους συνεργαζόµενους φορείς.

Οι σύμβουλοι:
  • παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες.
  • τηρούν το απόρρητο της συµβουλευτικής κι ενηµερώνουν τη συµβουλευόµενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεµύθειας. 
  • ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την αποµόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι µόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται
  • Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
πηγή: www.womensos.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου